• Deratyzacja - kto ma obowiązek jej przeprowadzania?

    Deratyzacja - kto ma obowiązek jej przeprowadzania? 

    Pojawienie się szczurów w jakiejkolwiek ludzkiej siedzibie jest wysoce niepożądanym zjawiskiem – nie tylko przyczyniają się one do powstawania uszkodzeń mienia, ale również mogą być nosicielami niebezpiecznych chorób. Na każdym właścicielu lub zarządcy nieruchomości spoczywa obowiązek przeprowadzania deratyzacji, wynikający z przepisów prawa, a dokładnie z Ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu chorób zakaźnych u ludzi. W art. 22 ust. 1 pkt 2 możemy przeczytać, iż wyżej wymienione podmioty zobowiązane są “utrzymywać nieruchomość w należytym stanie higieniczno-sanitarnym w celu zapobiegania zakażeniom i chorobom zakaźnym, w szczególności (…) zwalczać gryzonie, insekty i szkodniki”.

    Szczegółowe przepisy dotyczące deratyzacji, wraz z terminami jej przeprowadzania ujęte są w indywidualnych regulaminach porządkowych każdej gminy. Nakaz odszczurzania obejmuje wiele różnych podmiotów. Przede wszystkim dotyczy on miejsc, w których przechowywana i przetwarzana jest żywność. Podlegają mu między innymi lokale gastronomiczne, sklepy i supermarkety oraz zakłady produkcyjne. Regularne odszczurzanie wymagane jest również w hotelach, szkołach, urzędach oraz budynkach wielorodzinnych – dotyczy to zarówno pomieszczeń, jak i miejsc, w których składowane są odpady. Niektóre gminy przepisy deratyzacyjne rozszerzają również na ogrody działkowe, a nawet domy jednorodzinne.

    Niewywiązanie się z obowiązku deratyzacji stanowi w świetle prawa wykroczenie, które może zostać ukarane karą grzywny. Potwierdzeniem przeprowadzenia procesu może być zarówno wystawiona przez specjalistyczną firmę faktura lub paragon za zakup trutki. W większych miastach weryfikacją odszczurzania zajmuje się straż miejska.

    Warto pamiętać, że o wiele łatwiej jest zapobiegać ewentualnej inwazji szczurów niż pozbyć się z budynku już zasiedlonych gryzoni. Najważniejsze, to nie lekceważyć problemu, ponieważ stado błyskawicznie może się powiększyć i może okazać się, że zwykłe rozstawienie trutki nie będzie już wystarczającym rozwiązaniem.

    • Deratyzacja

      Szczury i myszy stanowią ogromne zagro-
      żenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie dla...

    • Dezynsekcja

      Polega przede wszystkim na tępieniu
      szkodliwych owadów zwłaszcza...

    • Dezynfekcja

      Postępowanie mające na celu maksymal-
      ne zmniejszenie liczby drobnoustrojów...

    • Dezynfekcja po zgonie

      Przykry zapach, zanieczyszczenia biolo-
      giczne, krew, tkanki, muszą być bezpiecznie...

    • Ozonowanie

      Ozon jest niebieskawym gazem
      o specyficznej ostrej woni...

    • Likwidacja zapachów

      Po pożarach, dymu papierosowego, fermen-
      tacji, rozkładu gnilnego, fekaliów, chemii, itp

    • Odkomarzanie

      Zwalczanie komarów to forma zabiegu
      mająca na celu poprawę naszego...

    • Monitoring HACCP

      Monitoring HACCP ma na celu czynną
      ochronę przed szkodnikami poprzez...

    • STOP ptakom

      Ptaki miejskie żyjące na wolności są
      uznawane za zwierzęta udomowione...