• Jesteś tutaj:  Strona główna  /  Usługi  /  Dezynfekcja
    Dezynfekcja

    Dezynfekcja 

    Jak zwalczyć szkodliwe b(akterie, wirusy, grzyby?

    Postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale.
    Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe.
    Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy.
    Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów oraz powierzchni użytkowych.

    Wykonujemy zabiegi dezynfekcji produktów spożywczych ( warzyw i owoców ), w obiektach po zalaniach, w pomieszczeniach sanitarnych w tym salach chorych, w gabinetach lekarskich, w miejscach użyteczności publicznej, w pomieszczeniach po zgonach, w pojazdach, magazynach, obiektach inwentarskich, chłodniach, a także pomieszczeniach z klimatyzatorami itp, - skutecznie niszcząc wirusy, bakterie, grzyby.



     

    Do dezynfekcji stosuje się czynniki chemiczne, oraz fizyczne.

    1. Czynniki chemiczne:

    • czwartorzędowe sole amoniowe
    • alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
    • aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
    • związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
    • biguanidy, np. chlorheksydyna
    • związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
    • związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
    • fiolet krystaliczny (gencjana), mleczan etakrydyny (Rivanol)
    • utleniacze - ozon (O3), nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
    • tenzydy, np. mydła
    • kwasy i zasady.

    Stosując metody chemiczne - środki dobiera się indywidualnie do danego problemu.
    Bezpośredni wpływ na skutek dezynfekcji ma w szczególności:

    • rodzaj powierzchni
    • stężenie czynnika,
    • jego formulacja,
    • czas działania,
    • temperatura i inne.

    2. Czynniki fizyczne:

    • Promieniowanie - do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.
    • Para wodna - do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się od odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
       
    Dezynfekcja w obiekcie inwentarskim - królikarnia

    Sprawdź cennik dezynfekcji

    Aktualna ocena usługi

    Usługę oceniło już 1 osób. Otrzymaliśmy od nich 5.0 pkt. na 5.0 możliwych

    Zostaw swoją opinię i oceń usługę

    Opinie o usłudze

    Dziękujemy za profesjonalną dezynfekcję naszego przedszkola po wybiciu szamba. Sami nie wiedzielibyśmy jak to wykonać. Panowie z ERPOL sprawdzili się na medal. Jesteśmy już po odbiorze sanepidu. Jeszcze raz dziękujemy. Marta Kalinowska
    • Deratyzacja

      Szczury i myszy stanowią ogromne zagro-
      żenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie dla...

    • Dezynsekcja

      Polega przede wszystkim na tępieniu
      szkodliwych owadów zwłaszcza...

    • Dezynfekcja

      Postępowanie mające na celu maksymal-
      ne zmniejszenie liczby drobnoustrojów...

    • Dezynfekcja po zgonie

      Przykry zapach, zanieczyszczenia biolo-
      giczne, krew, tkanki, muszą być bezpiecznie...

    • Ozonowanie

      Ozon jest niebieskawym gazem
      o specyficznej ostrej woni...

    • Likwidacja zapachów

      Po pożarach, dymu papierosowego, fermen-
      tacji, rozkładu gnilnego, fekaliów, chemii, itp

    • Odkomarzanie

      Zwalczanie komarów to forma zabiegu
      mająca na celu poprawę naszego...

    • Monitoring HACCP

      Monitoring HACCP ma na celu czynną
      ochronę przed szkodnikami poprzez...

    • STOP ptakom

      Ptaki miejskie żyjące na wolności są
      uznawane za zwierzęta udomowione...