• Jesteś tutaj:  Strona główna  /  Monitoring HACCP

    Monitoring HACCP IFS BRC

    Monitoring HACCP IFS BRC 

    Profesjonalne zabezpieczanie obiektów przed szkodnikami.

    Opracujemy i wdrożymy system ochrony przed szkodnikami wykorzystującego integrowane metody zwalczania szkodników IPM.

    Monitoring HACCP - obsługa obiektów ma na celu czynną ochronę przed szkodnikami, poprzez cykliczne lustracje samego obiektu i zainstalowanych urządzeń do tego celu przeznaczonych, a w razie wystąpienia zagrożenia - podjęcie błyskawicznych reakcji mających na celu wdrożenie działań korygujących.

    HACCP z ang. - Hazard Analysis and Critical Control Points

    Zgodnie z obowiązującymi normami każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą związaną z produkcją, przetwórstwem, magazynowaniem, transportem, dystrybucją oraz dostarczaniem produktów spożywczych jest zobowiązany do stosowania zasad GMP, GHP, HACCP, IFS, BRC.
    Oznacza to przestrzeganie wymagań zdrowotnych i higienicznych na każdym etapie dystrybucyjnym.

    Po co wdrażać system HACCP?

    System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności.
    Na obowiązku wdrażania systemu HACCP w firmach, konsument zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna i na pewno mu nie zaszkodzi.
    Przedsiębiorca posiadając prawidłowo wdrożony i funkcjonujący system buduje zaufanie konsumentów do firmy i poprawia jej wizerunek.
    Dzięki posiadanemu systemowi może udowodnić, że wykazuje należytą staranność przy realizacji wszystkich działań prowadzonych w firmie oraz że stosuje wszelkie zabezpieczenia mogące uchronić żywność przed potencjonalnymi zagrożeniami zdrowotnymi.

    Wdrożenie systemu HACCP i dobra praktyka higieniczna (GHP)

    Każde przedsiębiorstwo lub firma jest zobowiązana do opracowania własnego zakładowego programu lub instrukcji Dobrej Praktyki Higienicznej, która jest podstawą do wdrażania systemu HACCP.
    Program taki powinien uwzględniać strukturę organizacyjną i specyfikę działalności danej firmy.
    Procedury i instrukcje dotyczące Dobrej Praktyki Higienicznej powinny być ściśle przestrzegane przez wszystkich pracowników.
    W świadomości przeciętnego człowieka, w tym także pracownika zatrudnionego przy produkcji i obrocie żywnością, pojęcie higiena czy Dobra Praktyka Higieniczna kojarzy się często i jedynie z procesami mycia i dezynfekcji oraz higieną osobista pracowników.
    W rzeczywistości jest to pojęcie daleko szersze, obejmujące przynajmniej kilka obszarów, a ściśle ze sobą zintegrowanych i skierowanych na osiągnięcie jednego celu jakim jest bezpieczeństwo żywności.

    Wymogi Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) określane są często Programami Stanowiącymi Warunki Wstępne. Obejmują one:

    • Lokalizację, otoczenie zakładu i infrastrukturę zakładu,

    • Obiekty zakładu i ich układ funkcjonalny,

    • Maszyny i urządzenia,

    • Procesy mycia i dezynfekcji,

    • Zaopatrzenie w wodę,

    • Kontrolę odpadów,

    • Zabezpieczenie przed szkodnikami (owadami/gryzoniami) i kontrole w tym zakresie, tzw. MONITORING

    • Szkolenie personelu,

    • Higienę personelu,

    • Magazynowanie żywności,

    • Transport wewnętrzny,

    • Prowadzenie dokumentacji i zapasów z zakresu (GHP).

    Aktualna ocena usługi

    Usługę oceniło już 0 osób. Otrzymaliśmy od nich 0.0 pkt. na 5.0 możliwych

    Zostaw swoją opinię i oceń usługę

    Opinie o usłudze

    Brak opinii o usłudze. Twoja może być pierwsza!

    • Deratyzacja

      Szczury i myszy stanowią ogromne zagro-
      żenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie dla...

    • Dezynsekcja

      Polega przede wszystkim na tępieniu
      szkodliwych owadów zwłaszcza...

    • Dezynfekcja

      Postępowanie mające na celu maksymal-
      ne zmniejszenie liczby drobnoustrojów...

    • Dezynfekcja po zgonie

      Przykry zapach, zanieczyszczenia biolo-
      giczne, krew, tkanki, muszą być bezpiecznie...

    • Ozonowanie

      Ozon jest niebieskawym gazem
      o specyficznej ostrej woni...

    • Likwidacja zapachów

      Po pożarach, dymu papierosowego, fermen-
      tacji, rozkładu gnilnego, fekaliów, chemii, itp

    • Odkomarzanie

      Zwalczanie komarów to forma zabiegu
      mająca na celu poprawę naszego...

    • Monitoring HACCP

      Monitoring HACCP ma na celu czynną
      ochronę przed szkodnikami poprzez...

    • STOP ptakom

      Ptaki miejskie żyjące na wolności są
      uznawane za zwierzęta udomowione...