• Jak deratyzacja regulowana jest przez polskie prawo?

    Jak deratyzacja regulowana jest przez polskie prawo? 

    Pojawienie się szczurów w jakimkolwiek obiekcie zawsze wiąże się z wybuchem paniki i trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę zniszczenia, jakich są w stanie dokonać te gryzonie oraz przenoszone przez nie choroby. Aby zapobiegać tego typu sytuacjom obowiązek ich zwalczania ujęty został w ustawie z 5 grudnia 2008 roku, dotyczącej zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych u ludzi. W jej treści wyczytać możemy, iż „Właściciel, posiadacz lub zarządzający nieruchomością obowiązani są utrzymywać ją w należytym stanie higieniczno-sanitarnym (...) w szczególności (...) zwalczać gryzonie, insekty i szkodniki...”.

    Wspomniane przepisy nie precyzują ani częstotliwości wykonywania odszczurzania, ani podmiotu, który ma się tą operacją zająć docelowo. Nieco bardziej szczegółowe wytyczne znajdziemy w uchwałach i rozporządzeniach ujętych w regulaminach porządkowych poszczególnych miast. Mogą one różnić się między sobą, najczęściej jednak nakazują wykonywanie deratyzacji minimum dwa razy do roku i obejmują obiekty takie jak wielolokalowe budynki podpiwniczone, lokale gastronomiczne i handlowe, magazyny żywności, zakłady przetwórstwa produktów żywieniowych, a także wszystkie placówki, w których prowadzone jest zbiorowe żywienie (szkoły, szpitale etc.).

    Koszty przeprowadzenia deratyzacji zawsze spoczywają na właścicielu nieruchomości, dlatego też częściej decydują się oni na samodzielne próby wytępienia gryzoni niż skorzystania z usług profesjonalnej firmy, co nie zawsze jest rozsądne.

    Te same przepisy, które określają obowiązek przeprowadzania odszczurzania przewidują również kary, dla tych osób, które się z niego nie wywiązały. Na właściciela, który nie przeprowadził deratyzacji właściwie może zostać nałożony mandat w wysokości nawet 500 złotych. Weryfikowaniem zajmuje się Straż Miejska – na żądanie funkcjonariuszy właściciel zobowiązany jest przedstawić paragon za zakupioną trutkę lub fakturę wystawioną przez firmę zwalczającą szkodniki.

    • Deratyzacja

      Szczury i myszy stanowią ogromne zagro-
      żenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie dla...

    • Dezynsekcja

      Polega przede wszystkim na tępieniu
      szkodliwych owadów zwłaszcza...

    • Dezynfekcja

      Postępowanie mające na celu maksymal-
      ne zmniejszenie liczby drobnoustrojów...

    • Dezynfekcja po zgonie

      Przykry zapach, zanieczyszczenia biolo-
      giczne, krew, tkanki, muszą być bezpiecznie...

    • Ozonowanie

      Ozon jest niebieskawym gazem
      o specyficznej ostrej woni...

    • Likwidacja zapachów

      Po pożarach, dymu papierosowego, fermen-
      tacji, rozkładu gnilnego, fekaliów, chemii, itp

    • Odkomarzanie

      Zwalczanie komarów to forma zabiegu
      mająca na celu poprawę naszego...

    • Monitoring HACCP

      Monitoring HACCP ma na celu czynną
      ochronę przed szkodnikami poprzez...

    • STOP ptakom

      Ptaki miejskie żyjące na wolności są
      uznawane za zwierzęta udomowione...