• Deratyzacja
    Profesjonalne zwalczanie gryzoni
  • Dezynfekcja
    Odkażanie, niszczenie bakterii, odgrzybianie
  • Zwalczanie owadów
    100% skuteczna i bezpieczna dezynsekcja
  • Monitoring HACCP
    W zakładach przemysłu spożywczego i gastronomii
  • Ochrona przed ptakami
    Montujemy kolce i siatki - także alpinistycznie
  • Zwalczanie kleszczy - wszystko o kleszczach 

    Zwalczanie kleszczy - Warszawa

    Jak wygląda kleszcz?

    kleszcz długość: 3-8mm

    Charakterystyka:

    Stawonogi o workowatych ciałach, których długośc wacha się między 3 a 30mm. Są największymi roztoczami. Głowa, tułów i odwłok są ściśle ze sobą zrośnięte i segmentacja ciała jest niewidoczna. Ciało składa się z idiosomy i gnatosomy wyposażonej w narząd gębowy składający się z pary chelicer służących do przecinania skóry żywiciela, środkowego hypostomu (kłujki) uzbrojonego w zakrzywione zęby, którymi kleszcz zakotwicza się w ciele ofiary, oraz pary pedipalp czuciowych. Idiosoma jest membranowata lub skurzasta i czasem pokryta sactum (tarczką). Występuje jedna para plamek ocznych umiejscowionych w pobliżu odnóży. Dorosłe osobniki mają zazwyczaj 8 odnóży.

    Istnieją dwie główne rodziny:

    • Ixdidae ( kleszcze twarde)
    • Argasidae ( kleszcze miękkie)
    • Obrzeżek gołębień ( Argas reflexus) Ciało długości ok 4 mm pokryte granulkami i drobnymi dyskami. Wąska krawędź wokół idiosomy wywinięta do góry, z prążkami na brzegach.

    Miejsca występowania:

    Istnieje ponad 850 gatunków kleszczy. Wszystkie z nich są krwiopijnymi pasożytami kręgowców, głównie ssaków i ptaków, lecz czasem również gadów i płazów. Są gatunkami kosmopolitycznymi i występują w wielu różnych środowiskach. Kleszcz potrafi przeżyć długie okresy bez pożywienia, co jest bardzo przydatne w razie ograniczonej liczbie żywicieli. Okresy życia bez żywiciela w zależności od gatunku wacha się między 3-21 miesiącami dla nimf i dorosłych kleszczy, gat. A. reflexus może przetrwać bez pożywienia przynajmniej 5 lat.

    Do wylęgu wymaga wilgotności względnej wyższej niż 80%. Warunki takie można znaleźć w ściółce leśnej lasów liściastych i iglastycz o wystarczającej ilości opadów. Do jego żywicieli należą: owce, zwierzyna płowa, lisy, jeże, ptaki. Może atakować również ludzi. Kleszcze najczęściej przenoszone są przez migrujące ptaki.

    W Polsce występuje 19 gatunków kleszczy (źródła podaja 19-21), w tym 3 gatunki obrzeżków i 16 gatunków kleszczy właściwych.

    Znaczenie jako szkodnika

    Potrzeba żywienia się krwią czyni z kleszczy ważne szkodniki ze względu na dokuczliwośc, utratę krwi u żywiciela oraz możliwość przenoszenia chorów. Ukłucia kleszczy same w sobie nie są groźne. Składniki przeciwzakrzepowe zawarte w ich ślinie moga jednak prowadzić do krwotoków. Silne infestacje kleszczaA. rflexus mogą powodować śmierć gołębi w wyniku utraty krwi. Ukłucia są szczegołnie groźne gry towarzyszy im podrażnienie lub ranki zostaną zakażone. Kleszcz kłujący człowieka: I. ricinus.

    Kleszcze moga przenosić szereg różnych chorób u lęgną się przede wszystkim w skupiskach dzikich zwierząt. Same kleszcze nie są podatne na przenoszone patogen.

    Przykłady chorób odkleszczowych spotykanych w Europie:

    • Choroby wirusowe: Kleszczowe zapalenie mózgu, choroba skokowa owiec.
    • Choroby powodowane przez riketsje: Gorączka plamista
    • Choroby powodowane przez krętki: Bolerioza

    Zwalczanie

    Metoda zwalczania kleszczy zależy od gatunku i jego rozmieszczenia. Infestacje kleszczy Ixdidae poza pomieszczeniami można stwierdzić, przeciągając jasną kosmatą tkaninę po podejrzanej roślinności. Powinny się na niej pojawić ciemne punkciki larw, nimf i dorosłych osobników.

    Osoby pracujące na zewnątrz w rejonach podejrzanych powinny nośić odpowiednią odzież ochronną oraz stosować odpowiednie repellenty np z deet.

    fot. Kleszcz gryzie kota.

     


     

    • Deratyzacja

      Szczury i myszy stanowią ogromne zagro-
      żenie dla zdrowia ludzkiego, szczególnie dla...

      więcej
    • Dezynsekcja

      Polega przede wszystkim na tępieniu
      szkodliwych owadów zwłaszcza...

      więcej
    • Dezynfekcja

      Postępowanie mające na celu maksymal-
      ne zmniejszenie liczby drobnoustrojów...

      więcej
    • Dezynfekcja po zgonie

      Przykry zapach, zanieczyszczenia biolo-
      giczne, krew, tkanki, muszą być bezpiecznie...

      więcej
    • Ozonowanie

      Ozon jest niebieskawym gazem
      o specyficznej ostrej woni...

      więcej
    • Likwidacja zapachów

      Po pożarach, dymu papierosowego, fermen-
      tacji, rozkładu gnilnego, fekaliów, chemii, itp

      więcej
    • Odkomarzanie

      Zwalczanie komarów to forma zabiegu
      mająca na celu poprawę naszego...

      więcej
    • Monitoring HACCP

      Monitoring HACCP ma na celu czynną
      ochronę przed szkodnikami poprzez...

      więcej
    • STOP ptakom

      Ptaki miejskie żyjące na wolności są
      uznawane za zwierzęta udomowione...

      więcej
    ERPOL  |  ul. Czarnocińska 25, 03-110 Warszawa, woj. mazowieckie  |  NIP: 5242377107  |  e-mail: erpol@vp.pl  |  telefon: 510 558 588
     
    © by Erpol’ 2013. Wszystkie prawa zastrzeżone
    Projekt i realizacja: www.Intellect.pl
    510 558 588
    W razie pytań - zadzwoń!
    Działamy